Orec Denim Solar The Hockey Centre Almere Hedin Volvo Weesp Aemestelle Makelaars

MHC Weesp door het Waterschap beloond met een Blauwe druppel

 
Algemeen 4 Juni

Nieuws afbeelding

Verenigingsmanager Ulco ontving namens de club een blauwe druppel van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Deze wordt uitgereikt aan mensen die zich inzetten om water schoon en veilig te houden. We krijgen de druppel omdat MHC Weesp met kunstgras 3, het eerste ‘droge’ veld dat niet met water besproeid hoeft te worden, zuiniger met water om gaat.

"Dit is mijn tweede seizoen als verenigingsmanager van MHC Weesp. Je signaleert waar de gaten vallen en dingen opgepakt moeten worden. Je hebt contacten met de gemeente, schoonmaak, leveranciers, het hele reilen en zeilen hou je in de gaten en koppel je terug naar het bestuur. Zo kwam het ‘droge’ veld ook op ons pad. De leverancier van deze zogeheten PureEP velden, CSC Sport GreenFields, zocht hockeyclubs die toe waren aan een nieuw veld. Ook de Nederlandse Hockeybond wilde dit heel graag doorontwikkelen, en de gemeente Amsterdam waar Weesp sinds een paar jaar onder valt is veel met duurzaamheid bezig, dus die meldde zich ook. En zo ontstond de pilot van ons ‘droge’ veld 3.”

"Van grasvelden gingen we naar zandvelden. En van zand naar semi-water velden, met zand en water gemengd. Vervolgens kregen veel velden een watervulling. De vulling met zand en/of water zorgt ervoor dat het veld gewicht krijgt en dus strak en glad blijft liggen. Ook rolt en stuitert de bal soepeler over het veld, wat de snelheid van de sport bevordert. Een normale kunstgrasmat bestaat uit allemaal korte verticale sprietjes, eigenlijk zoals een gewone natuurlijke grasmat. Maar als een veld heel droog is, dan schuurt dat en gaat de snelheid uit de bal, dus wordt het standaard besproeid met water. Nu heeft leverancier CSC Sport GreenFields een heel mooi doorgelust systeem bedacht. Eigenlijk zoals een tapijt dat je ook wel eens in woonkamers ziet liggen, waarbij de sprietjes niet rechtop staan maar allemaal rond lopen. Dit zorgt ervoor dat het speelgevoel vrijwel hetzelfde is als op een kunstgrasveld met watervulling.”

"Twee van onze drie velden worden op dit moment nog besproeid. Dit doen we gelukkig niet met drinkwater, maar met water uit de rivier de Vecht, waar we tegenaan liggen met de club. Dat wordt gefilterd. Per sproeibeurt gebruik je zo’n 10 m3 water per veld. Op een zomerse dag moet je al gauw zo’n 10 keer sproeien, dus dan gebruik je op een wedstrijddag zo’n 100 m3 water. Dat is 100.000 liter, waar je gemiddeld bijna 700 badkuipen mee kan vullen. Nu scheelt het wel dat ons seizoen tijdens de écht droge en hete maanden, juli en augustus, alweer voorbij is en we geen water gebruiken als er een tekort is in de Vecht.

Bron: Het waterschap amstel gooi en vecht

 

Gerelateerd