Iva Hofsté was 14 jaar het gezicht van de arbitragecommissie
Iva Hofsté was 14 jaar de voorzitter van de arbitragecommissie. Ze heeft onlangs haar taak overgedragen aan Sandy Tilgenkamp. We danken Iva voor haar jarenlange inzet met een interview, waarin ze vertelt wat ze als voorzitter van de arbitragecommissie deed en bereikt heeft.
Sinds wanneer was je voorzitter van de arbitragecommissie?
In 2006 heb ik die rol overgenomen van Maggiel Bruinings. Maar ik was al eerder ‘gewoon’ lid van de arbitragecommissie. Als voorzitter zorg je er met je collega commissieleden voor dat alle wedstrijden twee bevoegde scheidsrechters hebben. Dat is belangrijk om te zorgen dat alle teams leuke, sportieve wedstrijden kunnen spelen.
Wat zijn de taken van commissieleden?
De commissie heeft vier leden. De voorzitter, nu dus Sandy Tilgenkamp, zorgt voor: de indeling van scheidsrechters op zondag, de coördinatie van de commissie, het beleid en overleg met bestuurslid hockeyorganisatie, contact met de KNHB, contact met district en afstemming budget met penningmeester. De overige leden zijn:
- Lisanne Bregman – indelen van scheidsrechters op de zaterdag (jeugd)
- Annette Phielix – organiseren van de cursus clubscheidsrechter
- Joost van Loon – organiseren (met leercoaches Cees Sluyk en Bas Monnier) van de CS+ opleiding
Wat is er allemaal veranderd in de afgelopen jaren?
Onze hockeyclub heeft veel jeugdteams die hebben bij elke thuiswedstrijd twee scheidsrechter per team nodig. Daarom hebben we de regel ingesteld dat er minimaal 1 ouder per kind vanaf de D-jeugd hun kaart moeten halen. Bij een gemiddeld jeugdteam van 13 spelers zouden dus 13 ouders hun scheidsrechterkaart moeten hebben.
En lukt dat ook?
Nou, het blijft een uitdaging. Niet alle ouders willen of kunnen het. Daarnaast zijn er ook ouders die zich op een andere manier voor de club inzetten. Maar uiteindelijk hebben we zoveel mogelijk scheidsrechters nodig. Fluiten hoort er gewoon bij, net als een rijdienst en een bardienst. Zonder vrijwilligers zijn we nergens op onze club.
En de jeugd zelf dan?
Dat gaat een stuk beter. Vanaf de B-jeugd (15 jaar) worden alle jeugdleden opgeroepen voor de scheidsrechtercursus. Als je al eerder wilt mag dat natuurlijk ook! De meesten hebben tegenwoordig hun kaart als ze de A-jeugd instromen. Ook van seniorleden wordt verwacht dat ze hun kaart halen. Hoe meer leden hun kaart hebben des makkelijker het wordt om de wedstrijden eerlijk te verdelen en des te minder wedstrijden er per persoon gefloten hoeven te worden. Met deze regels hebben we ervoor gezorgd dat nu ongeveer 600 leden een scheidsrechterskaart hebben.
Is de scheidsrechterscursus moeilijk?
De cursus is niet moeilijk, zeker niet al je zelf hockeyt. Het leuke is dat als je de regels zelf goed snapt het spel ook leuker is. De cursus wordt betaald door de club, gratis voor leden dus. Je kunt hem online doen. Als het kan wordt er ook een live-vragensessie georganiseerd enkele weken voor het examen. Het examen is op dit moment nog wel klassikaal.
En als je fluiten nu heel leuk vindt? Of je hebt er echt aanleg voor?
Dan hebben we de zogenaamde CS+ opleiding (ClubScheidsrechter +). Met die opleiding leer je nog beter fluiten. Dit is voor scheidsrechters die al aardig wat ervaring hebben en enthousiast zijn om op een hoger niveau te fluiten. Deze opleiding bestaat nu een jaar of zes.
Worden er ‘technische’ hulpmiddelen gebruikt?
Jazeker, tegenwoordig gebruiken we bij de sommige wedstrijden ‘oortjes’ (via je mobiel plus app), zodat de scheidsrechters met elkaar kunnen praten. Er kan zelfs een begeleider langs de lijn mee praten.
Organiseren jullie wel eens iets speciaals voor alle scheidsrechters?
Eén keer per jaar organiseren we een Masterclass van internationaal topscheidsrechter Coen van Bunge. De is een soort workshop voor scheidsrechtersmet heel veel informatie: waar moet je op letten, hoe pas je die regel juist wel of niet toe en hoe voorkomen je dat je het spel niet doodfluit? Heel leerzaam. Aansluitend komt Coen met een aantal assistenten op zaterdag onze scheidsrechters begeleiden bij wedstrijden. Daarbij maken we ook gebruik van de oortjes.
Welke vragen krijg je het meeste van de leden?
Of we een vervanger kunnen regelen, terwijl iedereen weet dat ze zelf voor een vervanger moeten zorgen.
Maar als je een keer echt niet kunt?
Dan probeer je te alsnog te ruilen met iemand. Dat moet je zelf regelen! Maar wel op tijd aan ons doorgeven. Anders blijf jezelf verantwoordelijk voor de wedstrijd.
Sommige verkopen hun wedstrijd aan scheidsrechters die het leuk vinden om te fluiten. Dat verkopen kan via een speciale Facebookgroep. Deze groep is door de arbitragecommissie opgezet, maar we bemiddelen verder niet. De club betaalt ook geen scheidsrechters, dat doen leden onderling.
Het slimste is om zelf je fluitbeurten te plannen, dan wordt je niet ingedeeld op een moment dat je niet kan. Als je drie wedstrijden per seizoen inplant, ben je klaar. Dat kun je zelf doen door in te loggen op de site.
Wat zijn de mooiste smoezen die je hebt gehoord van mensen die niet 'konden' fluiten?
- Dat er alweer een (groot)ouder was die ging trouwen
- Blessure, terwijl de scheids in kwestie zelf wel zijn/haar eigen wedstrijd speelde.
- Dat ze moesten werken is het meest gehoorde excuus om niet te kunnen fluiten
Waar ben je het meest trots op dat je met de commissie hebt bereikt?
Dat we zorgen dat alle leden hun kaart gaan halen vanaf de B jeugd en dat we de "niet-op komen-dagen” regel strak hanteren, ongeacht in welk team ze spelen. Verondersteld dat dat wel wordt gemeld ;-)
En toch zeker ook de CS+ opleiding, we leveren (nagenoeg) elk seizoen 4 tot 6 nieuwe CS+ers af.
Wat raad je je opvolgster aan om vooral niet en vooral wel te doen?
Vooral niet: alle vervangingsverzoeken in willigen …..
Vooral wel: met haar eigen ideeën aan de slag gaan en daarbij de kennis en ervaring van de commissieleden, Cees Sluyk en Maggiel Bruinings gebruiken.
Wat zou je nog tegen leden willen zeggen?
Deel jezelf vooral zoveel mogelijk via LISA in en doe dit op tijd, dit scheelt voor iedereen heel veel (voor de arbitragecommissie en voor jezelf).
Probeer vervanging altijd zelf te regelen, maar geef ook op tijd aan dat je niet kunt en bezig bent met een vervanger te regelen. Realiseer je dat als jij niet komt, zonder iets te melden er twee teams zonder scheidsrechter staan.
Meldt je aan voor de CS+ opleiding als je fluiten leuk vindt.