Rik de Best
Annemieke Troost
stellingen

Nieuwe AED buiten bereikbaar
Sinds kort is de nieuwe AED buiten bereikbaar.
Op deze manier kan iedereen altijd de AED bereiken. Alle hockeyers die op de velden zijn maar ook eventuele fietsers of wandelaars op de dijk.

Waar vind ik de AED?
Direct links van de voordeur van het clubhuis, aan de zijde van de fietsenstalling.

Wat is een AED?
Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Dat wil zeggen een apparaat dat met een bepaalde schok je hart weer aan het kloppen kan krijgen.

Wanneer gebruik je een AED?
​Als je ziet dat iemand plotseling in elkaar zakt en je het vermoeden hebt (of iemand anders dat bevestigt) dat iemand een hartstilstand heeft.

Mag iedereen een AED zomaar gebruiken? ​
​Iedereen die een instructie daarvoor heeft gehad (cursus, opleiding, beroepsmatig etc.).

Zijn er op de club mensen die de AED mogen gebruiken?​
Ja, er zijn door Steven Winkel (veteranen A), bijna 30 mensen opgeleid om de AED te gebruiken.
(Wellicht zijn er nog andere leden die ook een 'AED' certificaat hebben - mail je naam naar [email protected])

​Hoe gebruik ik de AED?​
​Als je de AED nodig hebt​ voor iemand bel je meteen 112, blijf bij het slachtoffer, zorg dat een andere persoon naar de AED rent.
Die persoon belt ook 112. Noem het nummer dat op de AED buitenkast staat en je krijgt van de 112 telefonist de code van het slot dat op de AED zit.

Als het clubhuis open is, kun je ook naar de kassa achter de bar lopen, daar zit een sticker op met de juiste code. Uiteraard alleen gebruiken als het nodig is. Misbruik heeft serieuze gevolgen.

Maak het hangslot open, pak de AED er uit en sprint terug naar het slachtoffer. Start de hulpverlening al dan niet met instructie van de 112 telefonist.

Wil je meer hierover weten? Download dan de gratis EHBO app van het Rode Kruis op je telefoon. In geval van nood leidt de app je met gesproken instructies door de AED procedure heen. Zie

Wil jij ook je AED certificaat halen?
Mail naar [email protected] en we gaan het organiseren. Minimaal 6 deelnemers en we hebben een sessie. In 1 avondsessie van maximaal 2 uur heb je een 'gratis' levensreddend certificaat.