Orec Denim Solar The Hockey Centre Almere Hedin Volvo Weesp Aemestelle Makelaars

"Het liefst verdient Gernout Erens geld voor de club" - Een gesprek met Gernout

 
2020 14 December

Nieuws afbeelding

Gernout Erens is na zes jaar gestopt met zijn bestuursfunctie voor MHC Weesp. Gernout werd door het bestuur bedankt namens de leden. Wat heeft hij in die zes jaar voor de club allemaal gedaan? En wat geeft hij mee aan zijn opvolger?

Hockey je zelf nog actief? En heb je ook kinderen of een partner die hockeyt?
Ja, ik hockey bij heren veteranen B, een leuk team dat al jaren z’n mannetje staat in het veld, ware het niet dat we altijd in de middenmoot eindigen. En mijn zoontje Sierd is vorig jaar begonnen, erg leuk om die kleintjes te zien spelen.

Hoe lang ben je actief geweest in het bestuur? En in welke rollen allemaal?
Ik heb 6 jaar in het bestuur gezeten. Eerst als TC senioren, en toen als penningmeester. De eerste drie jaar waren best pittig. Je hebt veel met mensen te maken en hun vragen of problemen. Ik ben vooral een techneut die snel in oplossingen denkt. Dan had ik een oplossing bedacht en voerde het uit, maar was ik toch te snel gegaan. Waardoor er nieuwe problemen of vragen ontstonden. Ik heb veel geleerd in die tijd. Penningmeester is meer op de achtergrond, technischer, dat vond ik een stuk eenvoudiger.

Wat is eigenlijk de rol van een penningmeester?
Financiën bijhouden, begroting voor het komend jaar maken en van het afgelopen jaar verantwoorden. Een serieuze taak. Het gaat om zo’n vier ton aan jaaromzet en kosten die je beheert.

En doe je al die werkzaamheden alleen of heb je nog ondersteuning?
Gelukkig niet alleen: Esther van der Meer boekt de inkomende facturen in en Peter den Besten ondersteunt bij de contributie inning. Verder zijn/waren Peter Rood en Axel Beune en Henk van Streun de trekkers in de sponsorcommissie. Echt allemaal grote helpers! Dit jaar is Joost Kanis erbij gekomen, om te helpen bij de uitbetalingen van de trainers. Helemaal top!

Wat is de mooiste smoes om een contributie niet te betalen?
Ha, ha, het aantal smoezen valt gelukkig mee. Ik kan nu niet een echt verrassende smoes bedenken. Wat regelmatig gebeurt, is dat mensen aan het begin van het seizoen, in augustus of september, hun lidmaatschap willen opzeggen, terwijl de uiterlijke datum 15 mei is.

En hoe ga je daar mee om als Penningmeester?
Je overlegt met de betrokkene, de lijncoördinatoren en het bestuur wat de beste oplossing is. Over het algemeen zijn we behoorlijk streng. De datum 15 mei is niet voor niks gekozen. Als we weten wie er volgend seizoen in welke leeftijdsgroep spelen worden de teams samengesteld. Dat is elk jaar weer een enorme puzzel. Als je dan daarna alsnog opzegt, benadeel je het team waarin je bent ingedeeld.

Met wie heb je als Penningmeester allemaal te maken, binnen- en buiten de club?
Veel met de trainers voor hun salarissen, de commissies die een budget hebben en vanzelfsprekend met de andere bestuursleden. Extern met onze sponsors, de toeleveranciers en de gemeente. Daarnaast nog met de financiële afdeling van de hockeybond.

Wat is er allemaal veranderd in de afgelopen jaren mbt het penningmeesterschap?
Er is in mijn tijd niet veel veranderd, mijn voorgangers Menno ten Have en Frank Jonkhart hebben de financiën goed opgezet. Ik heb drie nieuwe mensen gevraagd om te helpen, zodat de taak van penningmeester kleiner wordt.

Verrassend was dat direct na mijn start als penningmeester de belastingdienst zich meldde voor een controle van de boeken. Zij spitten echt alles uit om maar iets te vinden voor een naheffing. Ik vond dat een beetje kinderachtig. We hadden alles goed op orde, maar ze hebben wat kleine posten gevonden en daar een naheffing op gegeven. Dat hebben we maar geaccepteerd.

Zijn we als club nu financieel gezond?
Jazeker, de inkomsten waren stabiel. Deze komen uit de contributie, sponsoring, baromzet en de verhuur van de accommodatie, bijvoorbeeld aan de BSO. Totdat corona uitbrak. Daardoor vielen de barinkomsten weg en zijn er een paar sponsors gestopt. Gelukkig gaan de meeste sponsors door. Daarvoor ben ik ze zeer dankbaar. Belangrijkste vraag voor het bestuur was en is: wat doe je met de contributie als leden lange tijd niet mogen hockeyen? Hele precaire zaak.

Het afgelopen half jaar zijn we gelukkig kostendekkend doorgekomen, ook door een paar coronapotjes van de overheid, maar het moet niet veel langer duren. Laten we hopen dat we in het voorjaar weer competitie kunnen spelen en nu mogen blijven door trainen.

Wat is de grootste inkomstenpost voor de club? En de twee-na-grootste?
De grootste is de contributie, gevolgd door het nettobarresultaat (omzet - kosten) en de sponsoring.

Stel dat je als penningmeester een schenking van een miljoen euro had gekregen, wat zou je daar dan mee doen voor de club?
Leuke vraag. Ik ben nog bezig met ledverlichting voor onze kunstgrasvelden. We zijn hiervoor met de gemeente in gesprek. Ze zijn van plan dit te financieren, maar we hebben nog geen realisatiedatum van ze gekregen. Hopelijk krijgen we daar snel duidelijkheid over. Maar hier zou een klein gedeelte van het miljoen, 50.000 euro, aan besteed kunnen worden. Dit verdient zich al snel terug door lagere energiekosten.

Ik zou ook een jongste jeugd miniveldje laten aanleggen. Misschien samen met een mooie sponsor:-).

Verder kan de club een duurzame warmtepomp gebruiken voor het verwarmen van het clubhuis.

En als laatste zou ik een extra kunstgrasveld laten aanleggen en de hele Bloemendalerpolder enthousiast maken om hier te komen hockeyen. Dan is het miljoen wel op.

Op welk project ben je echt trots als Bestuurslid, Penningmeester?
De zonnepanelen en het afval scheiden met alle afvalbakken op het complex. Dat was (en is) mijn eigen kindje. Op de vrijwilligerswerkdag mag ik altijd zelf de vuilnisbakken uitspoelen... ahum, grote eer.

Wat vind, vond je zelf het leukste om te doen als Penningmeester?
Het leukst is om bij te dragen aan de inkomsten. Dat doe je op allerlei manieren. Door te zorgen dat de inning van de contributie goed gaat. Door het aanvragen van subsidies voor bijvoorbeeld ledverlichting of voor coronaverliezen. Maar ook door het doorvoeren van besparingen, bijvoorbeeld door het verminderen van stroomverbruik en afvalkosten Daarnaast vond ik het leuk om mee te werken aan sponsoracties zijn. Het afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld de ondernemingsvereniging van Weesp, de IVW, op uitgenodigd voor een bbq vanwege ons lustrum. 

En het vervelendst?
Vervelend? Binnen de totale kosten blijven, je voelt je verantwoordelijk, er zijn altijd onverwachte tegenvallers.

Wie gaat jouw rol overnemen? Wat heb je hem meegeven?
Alwin Hollander neemt per direct mijn rol over, vader van twee jongste jeugd jongens. Alwin is een supergozer met een groot strategisch inzicht op veel bestuursvlakken en een hart op de goede plaats. Ik weet zeker dat hij er met de volle 100% ingaat, echt top. Ik heb gezegd dat hij niet alles zelf moet doen: zorg voor een goed team van mensen om je heen en wees vooral oprecht in de dingen die je doet.

Wat zou je nog tegen de leden willen zeggen?
Geniet van je lidmaatschap bij deze mooie club, maar ben ook bereid om mee te helpen mee met een kleine of grote vrijwilligerstaak! Het is erg leuk om zo je kennissenkring uit te breiden.


Tekst: Annette van der Goes en Jan-Willem Koers

 

Gerelateerd