Orec Denim Solar The Hockey Centre Almere Hedin Volvo Weesp Aemestelle Makelaars

De oliebollen van Cock (Cor) Mühl

 
2018 28 December

Nieuws afbeelding De feestmaand december is hoogtij voor bakkers. We nemen een kijkje achter de schermen van onze trouwe sponsor: brood- en banketbakker Cor Mühl.

"Ik leer pas nu mijn eigen klanten kennen”, grapt bakker Cock Mühl. De laatste 2 weken van december staat Cock in een tent voor zijn winkel oliebollen en appelflappen te bakken. Onderhand maakt hij graag met de Weespers een praatje

Met pensioen maar razend druk

Cock stond ruim 35 jaar in de bakkerij maar heeft zijn zaak nu grotendeels overgedragen aan zijn zoon Cor. Theoretisch is Cock met pensioen. Desalniettemin zal hij voorlopig nog 4 dagen in de week hand- en spandiensten in de bakkerij verrichten en zo als nu met veel plezier de oliebollen bakken. Ondertussen heeft hij samen met zijn vrouw Mary besloten boven de winkel te blijven wonen. De sfeervolle bovenwoning is van alle gemakken voorzien waaronder een dakterras en een sauna, toch is het vooral de gezelligheid van het wonen midden in de Weesper binnenstad dat het echtpaar Mühl niet wil missen.


Speciaal recept voor Kruidnoten
In het bakkersvak is de afgelopen 35 jaar veel veranderd. Cock kan zich nog goed de sinterklaastijd van weleer herinneren. Als leerling bakker hielp hij zijn vader (Cor Mühl) bij het maken van figuurtjes van marsepein. Honderden banaantjes, dobbelsteentjes en worsten groot en klein. Het klapstuk was natuurlijk het grote, roze varken van marsepein voor op de toonbank. Anno 2017 is de verkoop van marsepein nihil maar er is wel een sterk toegenomen vraag naar kruidnoten. Cock Mühl bakt deze lekkernij volgens een oud recept, onlangs gevonden in het receptenboekje van zijn vader.In Den Soete Suikerbol

De oudere lezer herinnert zich misschien de stripboeken "In Den Soete Suikerbol” van W.G. van de Hulst. De nostalgische winkel van bakker Mühl doet aan die strip denken. Het ruim 400 jaar oude pand van Mühl brandde in de jaren ’80 echter gedeeltelijk af. Bij de herbouw is getracht de bouwstijl van de 19e eeuw na te bootsen. Maar een zoete suikerbol wordt tegenwoordig nog weinig verkocht. Dat geldt ook voor het klassieke gebak. Een tompouce of slagroompunt is minder in trek. Men eet bewuster en gezonder, dus vooral minder zoet. Daarentegen heeft de taart een geweldige opmars gemaakt. Ook bij onze hockeyclub zijn de taarten van Mühl (met bijvoorbeeld een foto) zeer gewild. Het bedrijfsleven trakteert nog wel op gebak als er iets te vieren is.

Brood een ambachtelijk product
De reclameslogan: "brood daar zit wat in”, heeft zijn uitwerking niet gemist. In het begin van zijn loopbaan bakte Cock slechts een paar soorten brood. Volkoren, wit, halfbruin en een desembrood. Er staat nog een in onbruik geraakte machine voor het zogenaamd "baaltje” meel. Er gaan twee baaltjes in, goed voor 180 broden. Nu bakt Mühl vele soorten brood maar in kleinere aantallen. "Het vak is leuker en ambachtelijke geworden”, vertelt Cock met trots. "De uitdaging is een eerlijk product te maken met uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Ons stokbrood bijvoorbeeld blijft heel lang vers omdat we een Frans bloem gebruiken. Verder water, weinig gist, zout en voordeeg. Door het lange proces van 24 uur zijn er geen hulpgrondstoffen nodig.”

Het zondagmorgen ontbijt

Cock Mühl heeft jaren gelobbyd om op zondagmorgen open te mogen gaan. Dat is gelukt en een groot succes. Op zondagmorgen uitgebreid ontbijten met verse boordjes en verse croissants van de warme bakker is in het buitenland heel normaal. Nederland begint die trend over te nemen. Mühl speelt daarop in en heeft het op zondag vanaf 7.30 tot 12.00 uur razend druk. Vooral als het mooi weer is staan ze in de rij om verse broodjes en croissants bij Mühl te kopen om mee te nemen naar het strand of om gezellig te ontbijten in de tuin.

Beroemde oliebollen
Hoewel Weesp diverse oliebollenbakkers heeft, zijn de oliebollen van bakker Mühl ver buiten Weesp beroemd. Tot aan de jaarwisseling bakt Cock weer duizenden oliebollen, appelflappen en Berlinerbollen. Door een uitgekiende samenstelling van het beslag blijven de oliebollen van Mühl minimaal twee dagen vers.

Website bakkerij Mühl

Weesp, december 2017.
Foto's en tekst: Paul Smit

 

Gerelateerd