De oliebollen van Cock (Cor) Mühl
De feestmaand december is hoogtij voor bakkers. We nemen een
kijkje achter de schermen van onze trouwe sponsor: brood- en banketbakker Cor
Mühl.
"Ik leer pas nu mijn eigen klanten kennen”, grapt bakker
Cock Mühl. De laatste 2 weken van december staat Cock in een tent voor zijn
winkel oliebollen en appelflappen te bakken. Onderhand maakt hij graag met de
Weespers een praatje
Met pensioen maar
razend druk
Cock stond ruim 35 jaar in de bakkerij maar heeft zijn zaak nu grotendeels
overgedragen aan zijn zoon Cor. Theoretisch is Cock met pensioen. Desalniettemin
zal hij voorlopig nog 4 dagen in de week hand- en spandiensten in de bakkerij verrichten
en zo als nu met veel plezier de oliebollen bakken. Ondertussen heeft hij samen
met zijn vrouw Mary besloten boven de winkel te blijven wonen. De sfeervolle
bovenwoning is van alle gemakken voorzien waaronder een dakterras en een sauna,
toch is het vooral de gezelligheid van het wonen midden in de Weesper binnenstad
dat het echtpaar Mühl niet wil missen.
Speciaal recept voor
Kruidnoten
In het bakkersvak is de afgelopen 35 jaar veel veranderd. Cock kan zich nog
goed de sinterklaastijd van weleer herinneren. Als leerling bakker hielp hij
zijn vader (Cor Mühl) bij het maken van figuurtjes van marsepein. Honderden
banaantjes, dobbelsteentjes en worsten groot en klein. Het klapstuk was
natuurlijk het grote, roze varken van marsepein voor op de toonbank. Anno 2017
is de verkoop van marsepein nihil maar er is wel een sterk toegenomen vraag
naar kruidnoten. Cock Mühl bakt deze lekkernij volgens een oud recept, onlangs gevonden in het receptenboekje van zijn vader.
In Den Soete
Suikerbol
De oudere lezer herinnert zich misschien de stripboeken "In Den Soete
Suikerbol” van W.G. van de Hulst. De nostalgische winkel van bakker Mühl doet aan
die strip denken. Het ruim 400 jaar oude pand van Mühl brandde in de jaren ’80 echter
gedeeltelijk af. Bij de herbouw is getracht de bouwstijl van de 19e eeuw na te
bootsen. Maar een zoete suikerbol wordt tegenwoordig nog weinig verkocht. Dat
geldt ook voor het klassieke gebak. Een tompouce of slagroompunt is minder in
trek. Men eet bewuster en gezonder, dus vooral minder zoet. Daarentegen heeft
de taart een geweldige opmars gemaakt. Ook bij onze hockeyclub zijn de taarten van
Mühl (met bijvoorbeeld een foto) zeer gewild. Het bedrijfsleven trakteert nog
wel op gebak als er iets te vieren is.
Brood een
ambachtelijk product
De reclameslogan: "brood daar zit wat in”, heeft zijn uitwerking niet
gemist. In het begin van zijn loopbaan bakte Cock slechts een paar soorten
brood. Volkoren, wit, halfbruin en een desembrood. Er staat nog een in onbruik geraakte machine
voor het zogenaamd "baaltje” meel. Er gaan twee baaltjes in, goed voor 180
broden. Nu bakt Mühl vele soorten brood maar in kleinere aantallen. "Het vak is leuker en ambachtelijke
geworden”, vertelt Cock met trots. "De
uitdaging is een eerlijk product te maken met uitsluitend natuurlijke
ingrediënten. Ons stokbrood bijvoorbeeld blijft heel lang vers omdat we een
Frans bloem gebruiken. Verder water, weinig gist, zout en voordeeg. Door het
lange proces van 24 uur zijn er geen hulpgrondstoffen nodig.”
Het zondagmorgen
ontbijt
Cock Mühl heeft jaren gelobbyd om op zondagmorgen open te mogen gaan. Dat
is gelukt en een groot succes. Op zondagmorgen uitgebreid ontbijten met verse
boordjes en verse croissants van de warme bakker is in het buitenland heel normaal.
Nederland begint die trend over te nemen. Mühl speelt daarop in en heeft het op
zondag vanaf 7.30 tot 12.00 uur razend
druk. Vooral als het mooi weer is staan ze in de rij om verse broodjes en croissants
bij Mühl te kopen om mee te nemen naar het strand of om gezellig te ontbijten
in de tuin.
Beroemde oliebollen
Hoewel Weesp
diverse oliebollenbakkers heeft, zijn de
oliebollen van bakker Mühl ver buiten Weesp beroemd. Tot aan de
jaarwisseling bakt Cock weer duizenden oliebollen, appelflappen en Berlinerbollen.
Door een uitgekiende samenstelling van het beslag blijven de oliebollen van
Mühl minimaal twee dagen vers.
Website bakkerij Mühl
Weesp, december 2017.
Foto's en tekst: Paul Smit